close
Close

Jakob Kusdrager

Ik heb thuis een grote doos vol ideetjes voor prentenboeken, verreweg de meeste trouwens nogal slecht. Het langst was ik bezig met Jakob Kusdrager, een idee van illustrator Tirza Beekhuis, dat in de loop van vijf jaar elk jaar een versie heeft gekend. Maar, hoe prettig, een uitgever geloofde erin en wilde het graag hebben! Hieronder lees je ook enkele mooie recensies van het eindresultaat.

‘Een aandoenlijk, poëtisch verhaal over een man die kusjes rondbrengt, kusjes verbeeld als hartjes. Van de gewichtheffer in het circus die zijn vrouw mist, van de vrouw die haar oma al een tijd niet heeft bezocht, van de zwerver die zijn kinderen nooit meer ziet. In gedetailleerde tekeningen in zwart, wit en geel volgen we Jakob op zijn route, langs ijsberen, een markt en een oma met krankzinnig veel tuinkabouters op haar gazon. Mooi is de tekening over twee pagina’s waarop Jakob overal probeert het kusje te slijten dat een meisje hem gaf om te bezorgen en waarop hij in een stuk of tien verschillende scènes is te zien. Het kusje wil nergens naar toe, behalve naar hem. En dan weet Jakob ook voor wie hij thuis al duizend kusjes in potjes heeft verzameld: ‘Elke kus hoort bij iemand.’’ (Simone van Driel, NRC en NRC Next, 16 december 2011)

‘Jakob Kusdrager… draagt kussen. Kusdrager is genegenheidskoerier… Elke ochtend stopt Jakob Kusdrager hoogstpersoonlijk zelf een kus in een potje. Die zet hij op de plank. Hij heeft er al bijna duizend. Dan gaat hij aan het werk. In het dorp ontmoet hij allemaal mensen die een kus willen laten bezorgen… Tirza Beekhuis maakte voor dit boek knappe tekeningen – illustraties die tegelijk complex zijn en toch niet onhelder. Er gebeurt heel veel, maar de kern blijkt in één oogopslag… Jakob Kusdrager is zo’n prentenboek dat een groot publiek verdient, maar waarvan niet helemaal zeker weet of het dat ook zal vinden. De uitgever brengt het terecht uit onder het imprint Brandaan – hoge kwaliteit, desnoods maar niet voor een miljoenenpubliek… De kern van het boek verdient overigens een miljardenpubliek: liefde heeft soms een boodschapper nodig, maar de boodschapper heeft ook liefde nodig. Iedereen eigenlijk.’ (Rien van den Berg, Nederlands Dagblad, 25 februari 2012)

Van dit prentenboek is ook de vrolijke kindermusical De kussen-verzameling gemaakt (hier de liedteksten) die zeer geschikt is voor groep 8-afscheid. 

Jakob Kusdrager ISBN 9789460050114 • zwart-wit met steunkleur • 26 pag. • € 12,90

Boek, Fictie, Kids, Strip

Go top