close

Bij Het voordeel van de twijfel van Corjan Matsinger en mij, een soort jongerenversie van mijn De stilte van God, hebben we ook 9 korte filmpjes gemaakt (á 3 minuutjes per stuk) die elk hoofdstuk kort uitleggen. Heb je een gratis samenvatting. Hier de eerste:

Het licht springt op oranje en je denkt: kan ik dit nog nét halen, of niet?

Je staat voor de leukste persoon van de wereld: ga je zoenen, of niet?

Je zit in de kerk en je denkt: die God, bestaat die nou, of niet?

Iedereen twijfelt, over van alles en nog wat. Als je ergens zeker van bent, dan geven al die hersencellen van je één enkel signaal af, maar soms sturen ze twee of drie verschillende signalen, en dan twijfel je. En dat kan natuurlijk ook over geloven gaan.

Dat hebben wij, Corjan Matsinger en ik, Reinier Sonneveld, zelf vaak gedacht. Zijn we ons geloof kwijt? Bestaat God wel? Wat moet ik met die Bijbel? Waarom is de kerk soms zo vermoeiend?

En daarom schreven we er samen een boekje over. Want iedereen twijfelt wel eens aan zijn diepste overtuigingen: boeddhisten, moslims, atheïsten – christenen. En dat is heftig, je kan er helemaal van in de war raken, het is alsof je opeens in een vreemd land verdwaald bent waar niemand jouw taal spreekt…

Maar het heeft ook positieve kanten, en daarom heet ons boekje: Het voordeel van de twijfel.

Want als je altijd alles maar zeker weet, verander je nooit. Dan draaien je gedachten steeds in hetzelfde kringetje rond. Dat wordt een dooie boel. Maar als je iets nieuws hoort en dat moffel je niet weg, dat laat je toe – ja, dat is even irritant: je moet doordenken, afwegen, piekeren. Maar zo kun je wel veranderen, een mooier mens worden, betere ideeën ontwikkelen…

Bij veranderen hoort dus altijd twijfel. En dat is het voordeel van de twijfel. Het brengt verandering op gang.

En dat is zeker nodig bij God. God is oneindig groot, dus hij past nooit in je hoofd. De paus zei daarom: als je op alle vragen antwoord hebt, heb je het niet over God. Soms denken we wel eens dat twijfels God kleiner maken, maar het kan juist zo zijn dat je meer kanten van God ontdekt, dat God ook je eigen gedachten kan overstijgen – dat God dus juist groter wordt van je twijfel.

Daarom, twijfel is vervelend, maar vlucht er niet voor, doe er niet krampachtig over, maar laat het gebeuren. Je zult veranderen, je zult nieuwe dingen ontdekken over God – en dat is een geweldig avontuur.

Go top