close

Je ziet de duivel echt overal, nietwaar?

En ja, dit nemen we natuurlijk niet zo serieus, maar de overgrote meerderheid van de mensen denkt wel dat er in elk geval een of ander soort wezens zijn in een andere dimensie die kwaad willen. En dat is helemaal niet zo’n gekke gedachte: als er een goede oppergeest is – God – waarom dan geen kwade oppergeest? En als die goede helpers heeft – engelen – waarom dan die kwade ook niet – demonen?

Dat ligt eigenlijk wel voor de hand. En ook dat die kwade geesten op de een of andere manier invloed op ons kunnen uitoefenen. Als God dat kan, waarom zij dan niet?

De allerergste vorm daarvan noemen we bezetenheid. Dit komt bijna nooit voor. Zoals er heel weinig mensen helemaal vol zijn van God – de heiligen – zo zijn er ook maar weinig mensen bezeten van de duivel.

Wat wel voor alle mensen geldt, is dat we op een of andere manier een van die partijen helpen. Als we iets goeds doen, werken we mee met God – ook al weten we dat zelf misschien niet eens. En als we iets kwaadaardigs doen, zorgen we dat de slechte geesten hun zin krijgen. Alles wat mooi is, liefdevol, avontuurlijk, creatief, dat willen zij kapot maken.

Dat wordt ‘geestelijke strijd’ genoemd – een conflict in een andere dimensie, een geestelijke wereld, waar wij op de een of andere manier aan meewerken.

En zo gezien is twijfel wel degelijk iets serieus. Als je namelijk steeds maar onzeker bent over wat goed is en wat slecht – op zich heel menselijk en normaal – maar dan kun je ook dat goede lastiger verder helpen en dat slechte minder bestrijden.

Iemand zei eens: ‘Als je geen deel van de oplossing bent, word je uiteindelijk deel van het probleem.’ Als er een echt probleem is – en die zijn er in jouw omgeving – dan kun je niet afzijdig blijven. Twijfel is dan zinnig om niet als een kip zonder kop meteen van alles te doen – maar je kunt ook te lang aarzelen. En als jij het probleem niet pakt, pakt het uiteindelijk jou.

Dus daarom, als je twijfelt – dat is niet van de duivel. Maar als het heel lang blijft doorzeuren, dan krijgen allerlei nare toestanden wel meer kans in jouw omgeving. Je zult je minder snel inzetten voor een goede zaak. En ja, dat is de serieuze kant eraan: uiteindelijk is dat wat de duivel wil.

Dat betekent niet dat je nu heel hard moet gaan proberen minder te twijfelen, want het kan op dit moment gewoon heel nodig voor je zijn. Maar ik wil je aanmoedigen er wel mee bezig te blijven en serieus te zoeken naar een vorm van geloven die jou inspireert – inspireert om het goede te doen. Het is nooit te vroeg voor een daad van liefde.

Go top