close

Er staan ongeveer 250 uitspraken van Jezus in de Bijbel (het ligt eraan hoe je telt) en een paar daarbuiten. De volgende zijn daarvan het bekendst. Ik geef er een korte uitleg bij.

Oordeel niet
Schrijf niemand af. Wat Jezus erna zegt is minder bekend: ‘want met jouw oordeel over anderen word je zelf geoordeeld.’ Scherpe woorden komen namelijk als een boemerang op je terug.

Behandel anderen, zoals je wilt dat ze jou behandelen
Dit is de beroemde ‘Gouden Regel’ die ook Confucius en Mohammed leerden. Reageer nooit ‘zomaar’ op een ander, maar leef je eerst in diegene in en baseer daarop wat je doet.

Pas wie ruimte heeft voor dit kind, die heeft ruimte voor God
Wie zien onopvallende mensen vaak over het hoofd. Maar je kunt pas openstaan voor een grote God, als je oog hebt voor ‘kleine’ mensen. God werkt namelijk, zo legt Jezus uit, subtiel ‘als een mosterdzaadje’.

Heb je vijanden lief
God houdt van zijn vijanden, legt Jezus erbij uit: hij geeft iedereen leven en geluk, regen en zon, en is daarin niet partijdig. Doe dat na.

Bij God is alles mogelijk
Jezus geloofde in een God die alles kan: dan is er dus nooit een situatie meer helemaal hopeloos en is er nooit geen oplossing.

Maak je geen zorgen voor morgen, want morgen zorgt wel voor zichzelf
Kijk naar de vogels, zegt Jezus, die hebben geen machines en geen contracten, en toch gaat het ze goed. Kijk naar de lelies, die staan maar wat te dromen en God zorgt wel voor ze.

Vele eersten worden de laatsten, vele laatsten de eersten
Wie succesvol is volgens mensen, kan een flater slaan bij God. En wie wij een ‘loser’ vinden, kan God juist waarderen. God kijkt namelijk naar de binnenkant.

De mens is er niet voor de sabbat, maar de sabbat voor de mens
De sabbat was in Jezus’ tijd een verplichte rustdag. Prettig, maar het kan ook een last worden. Blijf daarom de bedoeling van alle regels zien: ze zijn er ons, wij niet voor de regels.

Zoek en je zult vinden
Jezus vertrouwt erop dat God weliswaar onzichtbaar is, maar toch te ervaren valt. Zet zelf de eerste stap en sta ervoor open: ‘Klop en je word binnengelaten.’

Wees niet bang: alle haren op jullie hoofd zijn geteld
God kent elk detail van wat hier op aarde gebeurt, daarvan wat Jezus vast overtuigd. Hij kan wel erge dingen toelaten, maar het kan daarom nooit té erg worden.

In het huis van God zijn veel kamers
Bij God geldt geen vol = vol. Hij heeft een groot hart waar mensen van alle kleuren, landen, overtuigingen en verledens welkom zijn.

Verzamel geen schatten op aarde, maar in de hemel. Daar roesten ze niet weg en kunnen dieven er ook niet bij.
Geld, status, uiterlijk – dat vergaat uiteindelijk allemaal. Maar je karakter en je overtuigingen – dat kan nooit stuk. Dat zijn je ‘schatten in de hemel’.

Wie het zwaard gebruikt, komt door het zwaard om
Dit zegt Jezus als hij zelf wordt gearresteerd en vlak daarna zal worden gekruisigd. Hij had dus alle reden om zich te verdedigen. Maar geweld leidt alleen maar tot meer geweld.

De waarheid zal je bevrijden
Wat maakt vrij? Een goede regering? Een fijne vakantie? Veel geld? Nee, stelt Jezus, eerlijk zijn, niet liegen. Pas als je de werkelijkheid aanvaardt, ben je helemaal vrij.

Wat heb je eraan als je de hele wereld wint, maar zichzelf verliest?
Jezus kende wel de Romeinse keizers die inderdaad de halve wereld veroverden, maar van binnen kapot gingen. Het gaat niet om succes van buiten, maar vertrouwen van binnen.

Als je op de linkerwang geslagen wordt, keer je rechterwang toe
Iemand tegenover slaat je minnetjes met de achterkant van z’n kant op je linkerwang. Dan keer jij brutaal je andere wang toe, alsof het je niets doet. Jezus adviseert dus als je wordt vernedert, niet weg te kruipen maar de onderdrukker de waarheid te vertellen.

Go top