close

Ik wil graag meer over de geheimen van het leven ontdekken. Bij Jezus krijg ik daar een inkijkje in. Ik zie bij hem zelfs God gebeuren. Nergens zie ik zoveel God als bij hem!

Laat ik een concreet voorbeeld geven. Besef daarbij dat Jezus in een zogeheten ‘schaamtecultuur’ leefde, die wel wat lijkt op de hedendaagse Marokkaanse cultuur. Vrouwen droegen in zijn tijd bijvoorbeeld ook hoofddoekjes. En als zij seks had buiten een gearrangeerd huwelijk, was dat de ergste schande denkbaar. Regelmatig werd zo’n ‘gevallen vrouw’ gestenigd.

Jezus is eens te gast bij een hoogwaardigheidsbekleder, een religieuze geleerde nog wel. Die schoffeert hem nogal en een ‘gevallen vrouw’ ziet dat gebeuren. Zij heeft net ontdekt hoe ruimhartig Jezus denkt over haar en wil het voor hem opnemen. Ze stapt de gastenkamer vol mannen binnen en doet haar hoofddoekje af.

Wat zou er tegenwoordig gebeuren als een vrouw in een kamer met Marokkaanse mannen haar hoofddoekje af zou doen? En daarna kust ze ook nog Jezus’ voeten. Een lief, intiem gebaar. Hoe zou een ‘gewone’ man in Jezus’ tijd reageren? Hij zou beschaamd zijn voeten terugtrekken. Hij zou bezweren dat hij haar niet kent. Hij zou haar vloekend wegsturen.

Jezus laat haar. Hij verdedigt haar zelfs publiekelijk en zegt tegen zijn gastheer dat zij het beter heeft gedaan dan hij! Wat je ook doet in een schaamtecultuur, je beledigt nóóit je gastheer. Maar Jezus noemt het allerlaagste beter dan het allerhoogste in die cultuur. Zo leidt hij de aandacht van deze vrouw af en wordt hij een soort bliksemafleider voor de woede van de mannen.

Als er iets goddelijk is, dan dat. Zo zou ik willen dat God is. Eigenlijk is dit ook de enige God die ik kán dienen. En door Jezus kan ik geloven dat God inderdaad zo gastvrij en ruimhartig is.

Go top