close

Een stel gewone bomen, toch? Misschien herken je er espen in, ook wel: ratelpopulieren. Ze ratelen in de wind.

Maar deze paar bomen zijn onderdeel van het oudste en zwaarste wezen op aarde. Zes miljoen kilo weegt dit monster, uitgestrekt over 43 hectare (Utah, VS) en minstens 80.000 jaar oud.

Het lijken losstaande bomen, maar ze zijn genetisch identiek en onder de grond verbonden via één gigantisch wortelstelsel. Een prehistorische esp kreeg een ondergrondse scheut, die boven kwam koekeloeren – kiekeboe – en daar uitgroeide tot een stam, die zelf weer verborgen scheuten kreeg die omhoogklommen tot stammen, en zo door, eeuw na eeuw. De oorspronkelijke stam stierf en ook al de andere eerste scheuten, maar het wezen bleef zich door klonen.

IJstijd na ijstijd, bosbrand na bosbrand, kap na kap overleefde het. Niets kon het uitroeien.

Trillende Gigant is de naam. Alleen de wind kan het doen beven. Die bomen op de foto zijn de haartjes van een ondergronds monster. Kietel het niet, maak het niet wakker, of het verheft zich uit de aarde…

Als je zo’n boom aanraakt, raak je geschiedenis aan. Je reikt 80.000 jaar terug in de tijd.

Voor zo’n tijdreis kun je ook thuisblijven. Je eigen genetisch materiaal gaat miljarden jaren terug. Daar zijn sporen te vinden van ziektes die onze voorouders ternauwernood overleefden, aanpassingen die ze ontwikkelden en verloren (denk aan je staartbeentje en je blinde darm), restjes virussen die achterbleven en nu telkens worden doorgegeven, enzovoorts. Als je goed leest, is ons DNA een epos vol veldslagen, overlevingsdrang, passie, zorg.

God was er bij, toen lang geleden Trillende Gigant zich voor het eerst schuchter liet zien. Hij was erbij, bij al die verhalen in je DNA. God is niet slechts van de duizenden. Hij is een grote God. Hij kan prima overweg met miljoenen en miljarden.

Heb je er ooit bij stilgestaan dat alle deeltjes in je lichaam al sinds de schepping bestaan? Alles in je was er sinds de eerste seconden. Al die deeltjes hebben eindeloze avonturen meegemaakt, ver weg in sterrenstelsels, en nu even kruipen ze in jou bij elkaar, om straks weer uiteen te zwermen.

Geen enkel probleem – God onthoudt wel wie je bent. Al die deeltjes zijn in zijn gedachten. Geen elektron zal uit zijn baan slingeren, of de hemelse Vader weet ervan. Maak je geen zorgen, al je protonen zijn geteld.

Go top