close

Lars von Trier is een bekende filmmaker uit Denemarken en hij gaf eens een bevriende regisseur vijf opdrachten. Als tweede moest die een copieuze maaltijd houden op ‘de ergste plek op aarde die hij kende’. Die vriend ging naar de beruchte prostitutiewijk in Bombay en filmde het.

Zoek maar op Youtube op, ‘Lars von Trier – Five Obstructions #2’. Het is ondraaglijk om naar te kijken. De regisseur stopt er halverwege ook mee.

Hierboven zie je een foto die een actiegroep laatst twitterde. Ging meteen viral. Ongetwijfeld omdat je daarin ook die pijnlijke ironie voelt. De foto was zelfs zó goed getroffen, dat er meteen geopperd werd dat het gephotoshopt was, maar dat is gecontroleerd en blijkt niet zo te zijn.

We zijn in Melilla, een stukje Spanje in Afrika, afgeschermd door een hek van 5 meter hoog. 200 jonge Marokkanen zijn op het hek afgestormd om asiel aan te vragen, zoals al duizenden eerder deden. Twintig hebben het golfterrein bereikt, maar toen waren de autoriteiten erbij en die hielden de anderen tegen. Tientallen zaten een complete middag bovenop het hek, omdat ze zich niet wilden laten arresteren.

De eerste die rijk en arm op zo’n dramatische manier laat clashen is Jezus. In zijn bekende gelijkenis laat hij de arme Lazarus nota bene bedelen naast de voordeur van de rijke man terwijl die aan het slempen is. Zelfs de Griekse dramaschrijvers durven zo’n contrast niet aan – dat zou veel te ontregelend zijn voor hun prille democratie.

Beelden, verhalen, scènes ontroeren ons als ze waarachtig zijn. Zelfs al was deze foto ‘geshopt’, dan nog was die waarachtig geweest. Daarom ging ‘ie ook meteen viral. Heel kernachtig drukt het iets uit van hoe we de wereld ervaren. De tergende contrasten. Zo is het leven, denken we, zo werkt het: rijk vermaakt zich en schermt zich zorgvuldig af, arm probeert er tevergeefs bij te komen.

Haal in 2015 één hek neer. Sluit een vriendschap met één iemand buiten je vertrouwde kring. De hekken om de hemel zijn ook eens neergehaald.

Go top