close

Mike Brown was 18 en een agent schoot hem dood.

Andy Lopez was 13 en een agent schoot hem dood.

Tamir Rice was 12 en een agent schoot hem dood.

Drie zwarte tieners gedood door witte agenten. Die niet werden vervolgd. En dan zijn er nog Akai Gurley, John Grawford III, William Corey Jackson en honderden anderen.

En toen was er Eric Garner, een grote gemoedelijke man, door iedereen geliefd. Hij werkte niet mee aan zijn arrestatie – die achteraf onnodig bleek te zijn – drie agenten gingen bovenop hem zitten, hij riep twaalf keer ‘I can’t breath’ omdat hij astma had, en stikte toen.

Het stomste wat de Amerikaanse slaveneigenaren konden doen, is hun slaven tot het christendom bekeren. Daarmee was de bom onder de hele slavernij gelegd. Als je weet dat God van je houdt, als je beseft dat God zelf ‘slaaf’ is geworden, zoals de Bijbel zegt, als God zelf slavenwerk heeft gedaan – dan komt er een dag dat je denkt: maar dan ben ik eindeloos waardevol. En daarna komt er een dag dat je dat zegt. En daarna een dag dat het in de wet komt.

De dood van Eric Garner werd gefilmd en de protesten die volgden hadden – net als bij het einde van de slavernij – een verrassende theologische lading. Overal gingen mensen borden dragen met de tekst: ‘God can’t breath’, ‘Jesus can’t breath’.

Dat is nog eens een toepassing van de Bijbel! Jezus zegt dat ‘wat jullie aan de minsten doen dat doen jullie aan mij’. Als iemand naakt is, zien wij hém naakt. Als iemand honger heeft, heeft hij honger. Dus inderdaad, als drie agenten iemand laten stikken, dan laten zij Jezus stikken.

Ik heb zelden zo’n actuele en in-your-face Bijbeluitleg gezien. Dit is spandoek-theologie van het hoogste niveau. Zo krachtig kunnen de woorden van Jezus zijn.

Go top