close

Er is nogal wat gratis op deze foto. Helemaal vooraan, zeven kauwgompjes (kun je ze allemaal vinden?) en twee lollystokjes. De prullenbak, meteen rechts naast het bushokje, net buiten de foto, was te ver weg. Dat ruimt iemand anders gratis voor hen op.

Iets omhoog op de foto, twee schoenen en een briefje met de tekst ‘kratis’. Ik gok dat de afzender uit Oost-Europa komt. Ook in zijn of haar taal kennen ze dat woord uit de Bijbel. Gratia. Genade. Grace. Kratis.

Kratis is mooier dan gratis. Het zal door een gastarbeider (zo heetten ze ooit) geschreven zijn. Zelf gratis in dit land. Wilde hij of zij iets terugdoen? Het was veel makkelijker geweest de schoenen weg te gooien, maar hij of zij heeft de moeite genomen ze hier neer te zetten. Hier komen veel mensen langs, niemand kan zich eraan storen omdat het ‘zijn’ ruimte is, en ze staan droog.

De ideale plek voor twee gratis schoenen.

Wel zie je doorgekrast nog een oud adres staan. Dat snap ik niet helemaal. Wil diegene toch nog een afzender achterlaten? Zodat er nog een bedankje kan komen? Of was het gewoon het eerste papiertje wat diegene bij de hand had?

Ik zag deze schoenen staan toen ik uit de bus stapte. Twee buschauffeurs stapten ook uit, einde dienst, zagen de schoenen staan, lachten er vrolijk om en liepen door.

Toen ik hier een dag later weer langsliep, waren de schoenen weg. Het cadeau was aangenomen. Of weggegooid.

Als ik omhoog ga ik op de foto, zie ik gras. Met honderden hondendrollen. Hoeven de baasjes niets voor te betalen.

En een boom die daar al tientallen jaren zich laat bewonderen. Z’n eigen knoestige zelf. Dat is geen dure voorstelling. Krijg je gewoon.

Er staat voor gerust een ton aan auto’s op deze foto. Dat vloekt met die kratis schoenen een paar meter ervoor.

En linksboven een watertoren. Er is weinig zo goed geregeld en zo goedkoop als water in dit land.

Dat driehoekje middenboven is een kerkspits. Ver weg en nauwelijks zichtbaar. Maar toch. Het prikt als een naald met medicijnen onze atmosfeer in. Weten we toch nog even weer waar dit allemaal vandaan komt.

Go top