close

We waren de afgelopen weken in onze tour op zoek naar een inhoudelijke lading van ‘progressief geloven’. We hebben ruim vijftig experts gevraagd om input en honderden mensen hebben meegedacht, fysiek en online. We hebben alles bij elkaar geveegd en geprobeerd daarin lijnen te ontdekken. Hierboven de animatie met onze conclusies, hieronder mijn toelichting:

Wat ik alvast kan verklappen, is dat progressief geloven duidelijk eigenheid blijkt te hebben: het onderscheidt zich echt van een aantal andere stromingen in christelijk Nederland.

Ik heb bijvoorbeeld hooguit één bijdrage gezien die je strikt-orthodox kunt noemen, en één, misschien twee vrijzinnig. Dat merk je ook aan de verwijten die onvermijdelijk kwamen: een paar noemen je vrijzinnig, een paar anderen juist fundamentalistisch. Als je verwijten krijgt die zo tegengesteld zijn, dan weet je dat iets goed doet. Dan bekleed je blijkbaar een spannende middenpositie.

Dat klopt denk ik. Niemand verdedigde tijdens deze tour een zesdaagse schepping, tegelijk uitte niemand bezwaren tegen een letterlijke opstanding van Jezus. Niemand noemde de Bijbel het antwoord op alle vragen, tegelijk zag je ook niemand onze cultuur op een voetstuk zetten.

Ik zag dus de afgelopen weken een middenpositie zich ontwikkelen, een derde weg. En in daarbij keerden steeds twee woorden terug: Jezus en liefde. Dat is waar het elke keer op neerkomt. Niet zozeer de Bijbel of de cultuur, maar Jezus en de liefde. Dat zijn de telescopen tot dieper inzicht.

Wil je weten waar we vandaan komen? Kijk naar Jezus, kijk naar de liefde. Wil je weten waar het leven ten diepste over gaat? Kijk naar Jezus, kijk naar de liefde. Wil je weten waar je naartoe gaat? Kijk naar Jezus, kijk naar de liefde. Wil je weten wat je te doen staat? Kijk naar Jezus, kijk naar de liefde.

Dat is progressief christendom. En het is in Nederland echt weer wat anders dan in Amerika: wat daar ‘progressive christianity’ heet, heeft weer eigen accenten. Wat wij als progressieve gelovigen in Nederland ongeveer denken, zie je in het filmpje hierboven.

En natuurlijk, het is een brede beweging, dus er zullen allerlei mensen zijn die aanvullingen of correcties hebben, en dat is prima, dat hoort bij een beweging. Maar wat je nu gaat zien is in elk geval de beste inhoudelijke typering die wij op dit moment kennen van progressief christendom. Het is de beste inhoudelijke typering van een vorm van geloven waar Nederland zich op dit moment naartoe beweegt.

Anders gezegd, even lekker kort door de bocht, maar toch: dit filmpje toont het geloof van de toekomst.

Go top