close

Het ging bij deze tien adviezen telkens over iets dat ‘groot’ is in je hoofd. Je denkt er veel aan. Er komen hevige emoties bij kijken. Het is ‘alles’ in je hoofd. Je kunt het niet goed relativeren. Je zou dat ook ‘ernst’ kunnen noemen. Als je ergens serieus over bent, is dat heilig voor je. Het is een superlatief. Het is ‘ste’. Het groot‘ste’. 

Humor is dan een prachtige manier om het kleiner te maken. Humor is uitzoomen. Als je ergens om lacht, wordt het automatisch kleiner, ook al weet je niet precies waarom. Het is een intuïtieve manier om je te verweren. Het gaat voorbij redeneringen, maar je wéét gewoon als je lacht, dat het meevalt. Het is niet meer het grootste wat er is. Er is meer. 

Dat past uitstekend bij de christelijke ervaring dat God altijd de grootste is. Hij is het uiterste van het heelal. Na God komt… God. Dat betekent dat alles begint en eindigt bij God. En dus is álles te relativeren. 

Genezing kenmerkt zich vaak door (zwarte) humor. Je kunt het van een afstandje zien. Daarbij doet het er niet toe wat de kip is en wat het ei. Als je bezig bent te genezen, gá je vaak meer grappen over je probleem maken, en andersom: als je meer grappen gaat maken, helpt dat je genezing. 

Kun je een beetje om jezelf lachen? Als je jezelf van een afstandje ziet, is er iets komisch aan je situatie? Wat is er stiekem een beetje kleinburgerlijk, truttig, kinderachtig aan? Hoe zou je er over tien jaar over praten, of als je een oude, wijze man of vrouw bent geworden? Als je hierover als cabaretier zou moeten vertellen, hoe zou je dat doen? Al dit soort vragen kunnen je helpen met wat lucht over je situatie na te denken en het wat kleiner te maken in je hoofd… 

Lees hier het vorige advies. Dit was de laatste aflevering uit deze serie. Meer weten? Check de website Nieuwe Uitzichten van Otto Kamsteeg en mij waar we driedaagse christelijke coaching aanbieden op Vlieland. Er zijn nu ook edities voor leidinggevenden.

Go top