close

Er ligt een bijzondere kracht in woorden. Dat weet iedereen die wel eens bewonderd, maar ook iedereen die uitgescholden is. Woorden, positief of negatief, kunnen lang, soms zelfs een leven lang, in je echoën. De Bijbel begint ermee dat God schept met woorden. Dat is opmerkelijk. De scheppingsverhalen van andere culturen rondom Israël vertelden allemaal dat er al ruw materiaal was waar de oppergod dan iets van kneedt. Maar de God van Israël begint met niets. Het zijn woorden die alles tot stand brengen. 

En zo is het nog steeds. Woorden kunnen in ons iets uit niets scheppen. 

Dat is de achtergrond van het bekende – wellicht zelfs het bekendste – advies om ‘erover te praten’. Als we zwijgen en in stilte lijden, gaan onze gedachten woekeren en worden ze steeds groter, zonder relativering. Als we spreken scheppen we. Onze woorden, of we ze nu zelf opschrijven of tegen iemand uitspreken, maken onze zorgen concreter en meer behapbaar. Ze krijgen vorm. Ze worden specifieker. 

Dit kun je uiteraard overdrijven. Er is zoiets als zwelgen. We kennen allemaal wel mensen die altijd klagen, altijd wel een of ander probleem moeten delen, er is altijd iets aan de hand. Mensen kunnen in zekere zin verslaafd raken aan klagen en de aandacht die daarop volgt. Soms zijn mensen zo eenzaam dat klagen de enige manier lijkt dat ze nog iemand spreken. Een oplossing is dan ook in wezen bedreigend geworden. Er ‘moet’ een nieuw probleem komen, anders vergroot het dieperliggende probleem, de eenzaamheid. 

Toch zijn we in Nederland eerder te voorzichtig met praten over onze problemen, dan te voortvarend. We denken te snel dat we iemand tot last zijn. ‘Wie zit er nu op mijn gezeur te wachten?’ Nou, het zal je verbazen – veel mensen zitten erop te wachten. Je gééft echt iets aan iemand als je je problemen met diegene deelt. Je verklaart diegene tot belangrijk genoeg, voldoende wijs en betrouwbaar om jou aan te horen. Dat is nogal wat. 

Lees hier het vorige advies. Volgende week meer! Check intussen de website Nieuwe Uitzichten van Otto Kamsteeg en mij waar we driedaagse christelijke coaching aanbieden op Vlieland. Er zijn nu ook edities voor leidinggevenden.

Go top