close

Het is bekend dat wandelen even goed werkt tegen sombere gevoelens als (vaak kostbare) medicijnen. Een half uur lichaamsbeweging per dag maakt veel verschil en soms cruciaal verschil. Het kan iemand zelfs voor een depressie behoeden. 

Dat is deels een lichamelijk proces. Om het plat te zeggen komen er bepaalde stoffen los als je beweegt. Maar het gaat ook via de ervaring en de gedachten. Wie wandelt – of alleen maar uit het raam staart of zelfs maar rustig de kamer in kijkt – ziet hoe weldadig kalm de wereld blijft. Het raast misschien in je hoofd, je maakt je druk over van alles, maar die ene boom staat daar maar gewoon te staan en lijkt zich nergens druk over te maken. Je ervaart hoe relatief je eigen problemen zijn. Als je alleen maar denkt en piekert is dat alles wat je ervaart. Maar wie simpelweg om zich heen kijkt, beseft dat zijn of haar problemen slechts een klein onderdeel zijn van alles. Zo raak je uit de alarmstand, omdat je concreet ervaart dat er geen levensgevaar is.

Dit raakt het christelijke geloof in dat we goed geschapen zijn. Wie wandelt ervaart dat concreet. Dat gras is goed. De weg is goed. De bomen zijn goed. Die huizen zijn goed. Je benen zijn goed. Enzovoorts. Je komt in contact met al het goede dat er is. Je eigen gedachtes kunnen alles soms ‘slecht’ maken. Alles wordt groter en zwarter. Maar wie om zich heen kijkt, de frisse lucht voelt, de spieren in je benen, de vogels fluiten, de mensen lopen langs, de kinderen spelen – dan zie je hoe veel goeds er is. 

Dit is een deel van de reden dat online – ook op je smartphone – alles veel extremer lijkt dan in de praktijk. Alles is heftig en intens online. Iedereen schreeuwt tegen elkaar. En dan loop je buiten en mensen doen eigenlijk best aardig en de wereld vergaat helemáál niet. Dat komt omdat internet is losgezongen van het fysieke, de gewone alledaagse ervaring. Het is een wereld van beelden en woorden, niet de vierdimensionale wereld. Het is een wereld van gedachten, niet van ervaringen. Als we ervaren, komen we vanzelf in contact met Gods oorspronkelijke goede schepping.

Een vergelijkbaar effect als wandelen, hoewel minder effectief omdat het minder fysiek is, kunnen bijvoorbeeld een treinreis hebben, een ommetje met de auto of luisteren naar muziek. Ook in die gevallen heb je toegang tot een andere wereld die groter en echter is dan je gedachten die maar in cirkeltjes gaan.

Lees hier het vorige advies. Volgende week meer! Check intussen de website Nieuwe Uitzichten van Otto Kamsteeg en mij waar we driedaagse christelijke coaching aanbieden. Er zijn nu ook edities voor leidinggevenden.

Go top