close

Het wonderlijke is dat veel gepieker en veel emoties al kunnen bedaren bij het erkennen ervan. Paradoxaler nog: veel problemen verdwijnen als we ze gaan zien als problemen. 

We kunnen veel energie verspillen met een er-is-niets-aan-de-hand-houding. Alles gaat goed, zeggen we heel hard tegen onszelf. We moeten positief denken, roepen de nodige goeroes dan ook nog erbij. Kop op. Rug recht. Kin omhoog. En zeker, dat kan werken – als je tenminste eerlijk bent over wat er aan de hand is. Positief denken wordt te vaak kop-in-het-zand-steken. Met enige moed je leven leiden is niet het gedoe ontkennen, maar juist erkennen en vervolgens ermee aan de slag gaan. 

‘De waarheid zal je vrij maken,’ zegt Jezus en dat is de ervaring van miljoenen mensen. Als er spanning is in je leven, in een relatie, met anderen, en je ontkent dat, dan kost het ontzettend veel energie om dat weg te duwen. Je moet allerlei strenge gedachtes gaan ontwikkelen, taboes, geboden en verboden, om dat vol te houden. Je hebt er eigenlijk nog een probleem bij gekregen. Als je echter de werkelijkheid aankijkt, kun je al die strenge gedachtes, die taboes, geboren en verboden loslaten. Dat voelt als een grote bevrijding.

Dat komt deels omdat erkenning van een probleem erkenning van jou als persoon is. Dwangmatig positief denken en doen alsof alles op rolletjes loopt terwijl dat niet klopt, ontkent een deel van jouw ervaring en jouw eigenheid. Je moet een deel van wie jij bent wegdrukken. Dat voelt uiteindelijk alsof jij als persoon er niet mag zijn. Maar als je uiteindelijk jezelf toestaat te verwoorden dat er echt iets aan de hand is – en zeker als iemand daar echt naar luistert, echt naar jou luistert – dan voel je je gezien als mens. 

En, dat kan verrassen, je voelt je vaak meer geliefd door God dan ooit, juist als je erkent dat je faalt. God houdt niet alleen van jouw mooie kanten, maar van jou helemaal. En dat merk je ook. Je leven stort helemáál niet in. Al die mooie bijbelteksten blijven gewoon nog gelden. Je mag nog gewoon al die liedjes zingen over Gods liefde. Je hoeft niets weg te stoppen, je bent er, je bent er nog steeds, inclusief je worstelingen.

Lees hier het vorige advies. Volgende week meer! Check intussen de website Nieuwe Uitzichten van Otto Kamsteeg en mij waar we driedaagse christelijke coaching aanbieden. Er zijn nu ook edities voor leidinggevenden.

Go top