close

Het is natuurlijk een cliché dat we dit soort tijden ‘eensgezind’ door moeten komen. Zelfs de MP zei het. Maar clichés zijn soms waar. Hoewel misschien niet altijd specifiek genoeg.

Daarom nu specifiek. Wat ik de laatste dagen veel zie gebeuren online, is dat beide flanken van het politieke spectrum elkaar beschuldigen en Corona gebruiken om een politiek punt te maken. Links tettert naar rechts, rechts tettert naar links. Het toontje is steeds: zie je nou wel, ik had gelijk.

Please don’t. Voor zie-je-nou-wel-ik-had-gelijk is het even niet de tijd. We hebben elkaar nodig in dit land. De mensen aan de linker pool kunnen niet zonder de mensen aan de rechter pool en andersom. We zitten op een kluitje in hetzelfde schuitje. Daar kun je van balen, maar het is niet anders. We hebben het met elkaar te doen. En dat is in dit soort tijden des te meer zo.

Dus, voor wie het aangaat: kap alsjeblieft een paar weken met polariseren en politiseren. Je krijgt nog alle gelegenheid om verdeeld te zijn. Nu even niet. Toon je grootmoedige en ruimhartige kant.

De dank van het grote midden zal overweldigend zijn.

Go top