close

Er is geen reden Corona als een ‘teken van de eindtijd’ te zien.

De klassieke positie is dat een ‘teken van de eindtijd’ als een scheur in de muur van de menselijke cultuur is. Een stevig signaal dat die kwetsbaar is. En goddelijke renovatie behoeft.

De pestepidemie in de 14de eeuw en de Spaanse griep en de wereldoorlogen in de 20ste kostten elk tientallen miljoenen doden. Deze werden, begrijpelijkerwijs, ervaren als ‘tekens’ van de eindtijd. Mensen voelden diep hun onmacht en verlangden naar een grondige renovatie van deze aarde.

Corona is momenteel geen schim van die rampen van toen. Sterker nog, je kunt op dit moment de situatie eerder zien als juist een bewijs van menselijke kracht. Corona lijkt wel een potentie te hebben gehad als de Spaanse griep, maar door onze wetenschap, organisatievermogen en internationale samenwerking dammen we het momenteel spectaculair in.

Wie toch ‘tekens’ wil zien, had die overigens al lang voorradig. Aan ondervoeding en auto-ongelukken zijn alleen dit jaar al veel meer mensen overleden dan momenteel aan Corona. De plastic soep in de oceaan en de klimaatcrisis zijn veel duidelijkere signalen van menselijke onmacht.

We zijn als mensen al veel te overtuigd van onze onmacht. We weten al veel te goed hoe weinig we kunnen. Als er iets mis gaat is het eerder wanhoop dan hoogmoed, eerder moedeloosheid dan arrogantie. Waarom zouden we mensen nog dieper in de put duwen?

We hoeven mensen niet te wijzen op mogelijke ‘tekens van de eindtijd’. Laten we zelf een teken van hoop zijn.

Go top