close

Nu drieënhalve week geleden begon ik met schrijven, een paar dagen terug leverde ik het in bij de uitgever, Waar is God in de crisis? En waar ben ik? is inmiddels gedrukt, wordt momenteel gelamineerd en gebonden en ligt over een paar dagen in de winkels…

Als ik dat vertel zijn mensen verbaasd, merk ik, maar collegaschrijvers minder. Ik had in deze periode 13 dagdelen om te werken; de rest was gewijd aan ons gezinsleven, thuisonderwijs, enkele schrijfopdrachten en ontspanning.

Dat betekent ongeveer 2.000 woorden per dagdeel – voor een ervaren schrijver niet overweldigend, bovendien had ik veelde weken ervoor al doordacht, wat natuurlijk weer gebaseerd was op de ervaringen van de jaren daarvoor. (Tekst gaat door onder de afbeelding…)

De cover is van kunstenaar Linda Verholt, met wie ik ook samenwerk voor de Liedjesbijbel, een twaalfjarig project waarin we voor kinderen de hele Bijbel doorgaan. Je vindt ook zeven prachtige werken van haar in het full colour binnenwerk.

Dat is zo gegaan. In Het vergeten evangelie staat een kadertekstje waarin ik Jezus’ lichaamstaal aan het kruis, zijn gespreide armen, op zeven manieren uitleg: het lijkt op iemand die begint te omhelzen, die de gordijnen opendoet, enzovoorts. Ik kreeg regelmatig terug dat mensen dit de mooiste passage van het boek vonden en een paar maanden terug groeide het idee dat ik hier meer mee wilde doen. Ik wist nog niet precies wat, maar Linda begon de zeven houdingen uit te werken in haar kunstwerken en ik maakte er zeven meditaties van voor de Opstandingskerk in Utrecht:

Toen ik een paar dagen bezig was met die boek, gooide ik de structuur om, zodat ik de hoofdstukken kon ordenen volgens Jezus’ zeven ‘kruiswoorden’ en vrijwel meteen bedacht ik dat Linda’s illustraties daar prachtig bij zouden passen.

Ik hoop dat Waar is God in de crisis? mensen verder helpt. In mijn werk als theoloog, pastor en coach is dat wat ik probeer: mensen die vastzitten uit te nodigen tot een vrijer, wijzer leven. Ik heb dat voor de Evangelische Omroep de afgelopen weken regelmatig live op Facebook en Youtube mogen doen, dat geeft een indruk van mijn visie en stijl:

Lees hier in het Nederlands Dagblad een interview erover en hier in Visie.

Go top