close

Een paar praktische adviezen om de sociale media in tijden van Corona leuk te houden…

Als je een bericht leest dat woede of angst bij je oproept, deel het niet. Het zijn meestal dit soort berichten met ‘negatieve emoties’ die fake news en overdrijvingen bevatten. Wil je er toch echt iets mee, dubbelcheck het dan en deel het hooguit in kleine kring.

Net als virussen zijn angst en woede besmettelijk. Een beetje quarantaine op de negatieve emoties (die iedereen kan voelen) helpt.

Je kunt ook de afzender een tijdje laten zwijgen. (In Facebook kan dat via die drie puntjes rechtsboven een bericht en dan de afzender ’30 dagen verbergen’.) Of je stuurt diegene een persoonlijk berichtje – liever niet publiek – waarin je rustig verwoordt dat zijn of haar bijdrage niet behulpzaam is.

Ik kan me voorstellen dat het soms beter is gewoon een tijdje de sociale media te laten. De gekkigheid die je meekrijgt, kan je meer raken dan je wilt. Dan is het misschien verstandig om je er even volledig van af te sluiten. Het belangrijkste nieuws krijg je echt wel mee. Als je je toch daarover zorgen maakt, kun je ook naasten vragen je op de hoogte te houden van wat urgent is.

Omgekeerd zou mijn tip zijn om berichten die je vrolijk maken juist wel te delen. Plezier, verbinding en hoop zijn ook besmettelijk, maar helaas minder. Die moeten we dus wat actiever helpen.

Laten we elkaar besmetten met hoop!

Go top