Expertise wordt steeds meer gewantrouwd. Ik hoor het van artsen, ambtenaren, politici, wetenschappers en onderwijzers, maar evenzeer van een timmerman en een fietsenmaker. In deze podcast (https://soundcloud.com/…/zo-word-je-overtuigend-als…) onderzoek ik hoe dat komt en hoe je als deskundige overtuigender wordt.
De kern is wellicht dit. Overtuigingskracht wordt veel gebracht als een trucje om je klanten / cliƫnten te laten doen wat jij wilt. Zoals vroeger ook de retorica wel kon worden ingezet. Zo kun je Laplanders nog ijs verkopen, kan dan de slogan zijn. Dit is uiteindelijk een cynische kijk op je klanten / cliƫnten en op jezelf als deskundige.
Want jij hebt echt iets te brengen. (Als je niets hebt bij te dragen – wat een tijdsverspilling – zoek een andere baan.) De kunst is dus ‘in te tappen’ op die kern, datgene waarvan jij werkelijk denkt dat het belangrijk is voor een ander. Anderen overtuigen begint bij zelf overtuigd zijn.
In mijn boek ‘Reli detox‘ ga ik uitvoerig in op expertise en onderzoek ik de grenzen van de overtuigingskracht: wanneer het manipulatie wordt.