Hoe vind je een geschikte hulpverlener?
In veel gevallen is het lezen van een boek niet genoeg en zoek je een coach, mentor of therapeut. Rondvragen bij vrienden kan al veel opleveren. De eerste stap in Nederland is je huisarts. Je kunt je situatie aan hem of haar voorleggen en meestal weet hij of zij we een geschikte volgende stap.
Als je op internet zoekt, kun je hierop letten:
Het onderzoek rondom het Religieus Trauma Syndroom is nog pril en het is niet altijd duidelijk hoe ervaren de therapeuten en coaches zijn die zich hierin profileren. In het algemeen kun je ook op je klachten en symptomen googelen en daarbij een geschikte behandelaar zoeken. Het begrip ‘trauma’ kan bruikbaar zijn in je zoektocht, evenals PTSS (Post-Traumatisch Stresssyndroom).
Een relatief goedkope en toegankelijke behandeling bij vervelende herinneringen is tegenwoordig EMDR: eye movement desensitation and reprocessing. Heel simpel gesteld worden je ogen afgeleid terwijl je de herinneringen ophaalt, waardoor – op een nog grotendeels onbegrepen wijze – de emotionele lading losgekoppeld wordt van die herinneringen. Zeker als er lange wachtlijsten zijn, kun je enkele EMDR-sessies ‘boeken’ om wat te stabiliseren.
Er zijn veel coaches in Nederland die zich laten inspireren door oosterse filosofieën en de zogeheten ‘nieuwe spiritualiteit’. Zij bieden een grote diversiteit aan producten aan, onder klinkende namen als ‘sound healing’ en ‘breath work’ enzovoorts. Het is prima mogelijk dat dit werkt voor jou, maar wees alert op nieuwe vormen van manipulatie. Veel van deze coaches (of hoe ze zich ook noemen) zijn niet officieel opgeleid, zijn niet aangesloten bij vakverenigingen en hebben geen structuur voor verantwoording.
Let bij het kennismakings- of intakegesprek op de volgende zaken:
Vraag de behandelaar hoeveel ervaring en opleiding hij of zij heeft met jouw problematiek.
Vraag hoe de behandelaar tegenover religie staat en specifiek de religie waar jij je ervaringen mee hebt. Check naderhand goed bij jezelf of de reactie veilig genoeg was voor je. Belangrijke vraag is of je je vrij weet al je ideeën over religie te uiten: je eventuele liefde voor God, maar ook je mogelijke haat.
Voel je druk bij je behandelaar, dat iets niet gezegd mag worden of juist gezegd moet worden? Dat is een belangrijke alarmbel die je niet moet negeren.
Het is niet vreemd om een paar intakegesprekken te hebben met verschillende behandelaars. Dit is lastig als je tijdsdruk voelt door bijvoorbeeld lange wachtlijsten en het kan ook uitstelgedrag in de hand werken. Maak dus je eigen afwegingen hoeveel ‘second opinions’ nodig voor je zijn. Maar weet in elk geval dat elke goede behandelaar een ‘ik zoek nog even verder’ vriendelijk zal accepteren: dat je nee er mag zijn, is juist een teken dat je misschien wel ja kan zeggen tegen diegene.
Let tijdens de behandeling hierop:
Je bent in behandeling voor jezelf. Als het voor jou genoeg is, is het genoeg. Je kunt elk moment stoppen. Veel mensen blijven ‘hangen’ in een behandeltraject omdat ze het lastig vinden om nee te zeggen of iemand teleur te stellen; dit is deels de reden dat ze gevoelig waren voor vormen van manipulatie. Juist het beëindigen van een therapie kan een vorm van emancipatie zijn en een bewijs van genezing.
Je bent niet pas genezen als je volkomen gelukkig en stabiel bent of iets dergelijks. Genezing is altijd relatief. Het gaat erom dat je zelfstandig een leven kunt leiden, en zelfstandig betekent dan: met een steunende en voedende sociale kring. Heb dus geen te hoge verwachtingen van genezing, maar ook geen te lage: je hoeft je leven geen onvoldoende te geven, maar wachten op een 9 of 10 is ook niet realistisch. Genezing kan soms juist betekenen dat je het onvolkomene accepteert: het zijn juist de giftige experts die perfectie eisten en beloofden.
Signalen dat je bent genezen zijn, zijn bijvoorbeeld: je beschadigt jezelf niet, je hebt geen verslavingen, je hebt geen suïcidale gedachtes, je valt niet vaak uit van je werk, en je hebt geen grote schuldgevoelens. En positief: je bent trots op jezelf, je eet gezond, je slaapt prima, je hebt zin in het leven, je kunt lachen, je hebt een paar lieve vrienden, je hebt stabiel werk, en je hebt hoop voor de toekomst. Dit hoeft niet allemaal zo te gelden, maar het zijn indicaties.