De crux – Christenen over de kern van hun geloof
‘De crux is een boek met parels – geen pareltjes: mooi opgemaakt, rijk full colour geïllustreerd en een geschenk om in te kijken en te lezen. Wie een goed voornemen heeft in de vastentijd of veertigdagentijd – hoe je het ook noemt – zet de televisie uit de komende weken en beleeft in verwondering mooie uren met dit boek.’ (Lodewijk Born in Friesch Dagblad)
‘Auteurs van heel verschillende pluimage, hoewel het allemaal diepgravers blijken te zijn, vertellen wat voor hen persoonlijk cruciaal is in hun geloofsweg. Dan kom je op krachtige samenvattingen uit, zoals bij Van der Bijl. Maar voor anderen is vijfduizend woorden nog bijna te weinig om het te zeggen, zoals bij de dichter Willem Jan Otten. De een komt met een doortimmerd betoog (zoals Dekker zelf), de ander vertelt vooral mooie verhalen (zoals poppenspeler Aad Peters). Dat maakt dit boek rijk en waardevol. Inderdaad wordt de kracht en de schoonheid van het geloof getoond, in al zijn schakeringen en kleuren. ‘Samen met alle heiligen’ zullen we iets van de grootheid van God kunnen zien.’ (Vier sterren, Arie Kok in Visie)
‘De diverse stemmen in dit boek vormen een groot koor, dat als met één mond uitdraagt dat het christelijk geloof niet zijn tijd heeft gehad. Integendeel, het blijkt mensen van buiten aan te spreken, terug te roepen, tot verrukking te brengen… Dat is een tegengeluid, dat meer dan welkom is. De tijd van intellectuele confrontaties, de verbeten strijd om de waarheid, ligt toch wat achter ons. Men kan dat postmoderniteit noemen, maar ook dat het hart zijn rechten herneemt.’ (Gerard den Hertog in het Nederlands Dagblad)
‘Een van de mooiste bijdragen is die van schrijver en Librisprijs-winnaar Willem Jan Otten, die op latere leeftijd christen is geworden. “In mijn geval betekent dit dat ik er van overtuigd ben geraakt, op een dag, dat Jezus is geweest wat Hij zei te zijn, en wel de zoon van God”, schrijft Otten. En daar begrijpt hij zelf ook nog steeds niet veel van: “Het weinige wat ik er wel van begrijp, is dat ik gedurende de bekering steeds scherper ben gaan beseffen dat ik het allemaal nooit had kunnen geloven als ik het had kunnen geloven.” Otten beschrijft op weergaloze wijze hoe hij juist door de onwaarschijnlijkheid van Jezus’ levensverhaal tot geloof is gekomen.’ (Job van Schaik in het Dagblad van het Noorden)
‘Wat opvalt is de enorme veelkleurigheid van die relatie [met Jezus], vechtend, verwijtend, overweldigend, vragend, uitgedaagd, gehoorzamend, groeiend en bloeiend, bij ieder valt weer een andere kleur op… Het verhaal van Reinier Sonneveld, zijn eigen broertje, in gepakt in de grote bevrijdingsgeschiedenis van God – indrukwekkend… U moet het zelf gaan lezen. Hartelijk aanbevolen.’ (Wim Rietkerk in Opbouw)
De crux 1e druk oktober 2010 • kleurendruk • ISBN 978 90 5881 501 9 • 288 pag. • € 19,90
BCB top 10 december 2010 nr. 2 • januari 2011 nr. 4 • februari 2011 nr. 5