close
Close

Denkstof

Jaren geleden droomden André Maliepaard en ik er al van een soort nieuwe Nooma te maken, een serie gefilmde minipreekjes van Rob Bell. Na een zoektocht pikte de Evangelische Omroep (en toen ook Zendtijd voor Kerken) het idee op en is er een team aan de slag gegaan. Vanaf eind 2011 hebben we drie keer een reeks van 15 filmpjes gemaakt. Op de achtergrond begeleidde ik de preekjes inhoudelijk en stilistisch en een paar hield ik zelf. Bij de eerste reeks is ook prachtig materiaal om het in groepen te bespreken.

En nu, in 2020, is er een nieuw seizoen en in 2021 een volgende! De opzet (zie hiernaast) is heel anders. Het gaat niet meer om minipreekjes, maar een gesprek, waarin presentator Joram Kaat mij geloofsvragen van jongeren voorleg en ik die probeer te beantwoorden. Daarmee is het inhoudelijk ook breder: het gaat minder om de mening van wie ‘preekt’, maar ik probeer coachend jongeren verder te helpen.

In een interview in het Nederlands Dagblad zei ik er dit over: ‘Ik wil proberen jongeren een beetje te begeleiden van een aangeleerd, overgedragen geloof naar een volwassen geloof. Daar hoort bij dat je meerdere opties hebt ervaren. G.K. Chesterton schreef ooit dat er twee manieren zijn om thuis te komen. De eerste manier is thuisblijven. De tweede manier is de wereld over te reizen en dan weer thuis te komen. Ik denk dat een volwassen geloof dat laatste is. Voor een deel kom je na die reis weer bij de antwoorden van je ouders thuis, maar een aantal opties heb je dan wel gezien, en serieus genomen. Volwassen geloof is… niet onvermijdelijk, het is niet de enige optie die je kent. Een volwassen geloof is getest, heeft gezocht, en gevonden. Het is een geloof dat andere opties begrijpt, en toch gecommitteerd is aan de Christus.’

 

 

 

Film, NIEUW, Optreden

Go top