close
Close

Een mobieltje van klei

Een mobieltje van klei (30’11’) is een speelfilm voor Nederlandse kinderen, die in Congo gedraaid is met Congolese ‘acteurs’; het waren enkele gewone inwoners uit het dorpje Kitanda in het diepe zuiden. Steeds liep een tolk mee die het Engels van de crew vertaalde in Swahili of Benga, de plaatselijke talen.

De hoofdrolspeelster heet Matilde, een vijftienjarig meisje, dat bijzonder getalenteerd was en graag non wil worden. Het verhaal vertelt een dag uit haar leven en probeert de Milleniumdoelstellingen op een soepele manier te illustreren, zoals het gebrek aan onderwijs voor vrouwen, het vervuilde water en kindersterfte. Er is een ondertitelde versie in het Swahili en een nagesynchroniseerdere versie.

Een korte versie (6’30”) heet Matilde leert tellen. Scenario, regie en editing Reinier Sonneveld, in opdracht van ontwikkelingsorganisatie De Verre Naasten. Zij laten de film drie jaar lang draaien in een speciale projectbus. Dat is een volledig tot rimboe omgebouwde bus, die elke week bij een andere basisschool staat. De meeste regionale omroepen hebben de film inmiddels uitgezonden.’

Fictie, Film, Kids

Go top