close
Close

Het lied van de vlinder

“Een meesterwerk.” (Hansje Joustra, stripexpert)

“Mooie, breekbare en bitterzoete vertelling over herinneringen en vergankelijkheid. Hoe goed ken je degenen die dicht bij je staan? Gaaf getekend in fotografische, documentaire stijl. Dit debuut is een aanwinst voor het medium.” (Erik Kriek, Gutsman-reeks)

Wanneer vliegt de liefde weg? Kun je het dan nog vangen? En hoever ga je daarvoor?

Over die vragen gaat onze beeldroman Het lied van de vlinder. Het is een ontroerend, poëtisch verhaal in bijna 500 gedetailleerde, realistische tekeningen, waarop steeds meer te ontdekken valt. Ons literaire debuut, onze meesterproef!

De hoofdpersoon van Het lied van de vlinder is de zonderlinge en hoogbejaarde Jan. Kort geleden is zijn vrouw verdwenen, spoorloos en zonder enige verklaring. Dan hoort hij plotseling, ergens vanuit de flat waar hij woont, een liedje dat alleen zij tweeën kenden. Eindelijk een spoor! Hij vindt de zanger, vraagt van wie zij het geleerd heeft, zoekt die persoon op en zo verder.

Het lied van de vlinder wordt zo een reisverhaal door vele landen, waarbij Jan steeds meer ontdekt over het mysterieuze verleden van zijn verdwenen vrouw. Zijn beeld kantelt diverse keren, totdat… Nee, het einde verklappen we niet. 🙂

Naast de liefde gaat Het lied van de vlinder over schoonheid. De tekeningen zijn schitterend, full colour en realistisch. De teksten poëtisch. Op bijna elke pagina vind je gedetailleerd getekende vlinders: Jan is vlinderenthousiasteling. Deze prachtige vlinders verdiepen de thematiek met hun wonderbaarlijke transformatie van ei tot rups, via pop tot uiteindelijk vlinder.

Heina Dokter studeerde af aan de kunstacademie als ‘dokter Heina’, met tedere en tegelijk afstotelijke poppen. Sinds haar kindertijd zijn vlinders haar favoriete dieren en ze weet er alles van.

Onze reis begon al rond de eeuwwisseling. Over een periode van 18 jaar werkten we aan Het lied van de vlinder. Eerst 7 jaar met vele versies van het script, toen 11 jaar met schetsen, testen, fotograferen en tekenen. En nu is het er!

In een vroeg stadium ontmoetten wij de heer Wolschrijn, Nederlandse bekendste vlinderexpert, met een huis vol vlinderbakken, 200.000 vlinders in totaal. Wij wisten meteen dat hij (met natuurlijk de nodige creatieve wijzigingen) onze hoofdpersoon was. Dat bezeten verzamelen en bewaren, van zoiets teers en moois… Het paste perfect bij ons verhaal over de vergankelijkheid van de liefde.

“Een ontroerend verhaal over de zoektocht van een oude man naar zijn vrouw Selma… Juist door zijn eenvoud is het krachtig… Dit is een waar boek over de liefde. Het gaat over de geheimen die we met ons meedragen, die niet verteld kunnen worden, die ziek maken en ronddwalen in onze dromen. Maar die ook plotseling kunnen uitbreken als vlinders die uitbundig en vrolijk fladderen… Prachtig verhaal.” (Reiny de Fijter, Nederlands Dagblad)

Bestellen € 19,90 ISBN 9789460050558

Boek, Fictie, NIEUW, Strip

Go top