Het vergeten evangelie

Het vergeten evangelie € 19,95 ISBN 9789463690034

“In één woord: prachtig! Een buitengewoon interessante interpretatie van de kruisiging van Jezus.” (dr. Emanuel Rutten, Vrije Universiteit Amsterdam)

“Reinier Sonneveld laat op een heel verfrissende manier zien hoe Jezus volgens de evangeliën de mensheid redt. Wat theologen vaak voorstellen als een ingewikkeld probleem, ontrafelt hij op toegankelijke en overtuigende manier… Prijzenswaardig is ook Sonnevelds stijl: hij schrijft creatief, met een overdaad aan vaak goed gevonden metaforen.” (Sjoerd Mulder, ★★★★ Trouw)

Uitdagend, creatief, diepzinnig en in herkenbare metaforen het kernpunt van het christelijke geloof uitleggen – je moet het maar kunnen. Dat is wat Sonneveld heel overtuigend doet in zijn nieuwste boek, de voorlopige conclusie van zijn denken.” (Bram Neerhof, De Oogst)

Briljant! Eindelijk een boek dat duidelijk maakt waarom wij verlossing nodig hebben en in welke zin Jezus Christus onze verlosser is. Sonneveld herhaalt geen oude formules, maar zoekt naar een waarachtige orthodoxie, dat wil zeggen een visie die recht doet zowel aan de gebrokenheid van de wereld als aan Gods getrouwe goedheid.” (prof. Erik Borgman, Tilburg University)

Het vergeten evangelie is het boek dat ik werkelijk alle kerkelijke denominaties toewens. Van pop-up tot gereformeerd, van vrijzinnig tot charismatisch, van huiskerkjes tot ‘tasters naar waarheid’, is – wat mij betreft en met stip – het theologisch boek van het jaar!” (David Heek, Theaterdominee)

“Als geheel biedt [Sonneveld] een visie op het christelijk geloof… die hij op een zeer indringende en overtuigende wijze beschrijft… De beelden en vergelijkingen die hij gebruikt zijn… erg treffend en uitermate goed verwoord.”
(Jef de Schepper, De Roerom)

“Sonneveld gaat heel eerlijk op zoek. Dit is echt een overtreffend betoog. De verlossingsvisie waaraan velen van ons gewend zijn, verzoening door voldoening, vervangt de auteur overtuigend door een nieuwe denkwijze: de Christus-Victorbenadering.” (Henk Medema, Ideaz)

“Briljant is de waterval van originele metaforen en de taal anno 2018 om het evangelie te verwoorden. Alleen hiervoor al moet je dit lezen!” (prof. Cees Dekker, Technische Universiteit Delft)

“[Sonneveld schrijft] boeken waarin zonder christelijke groepstaal (‘christianees’) wordt uitgelegd waar het om gaat… en dat allemaal in een creatieve en meeslepende vorm.” (Rinze IJbema, Gereformeerde Kerkbode)

“De kracht van Sonnevelds Christus Victorbenadering is dat het de sterke verbanden tussen Jezus’ leven en zijn sterven duidelijk maakt, en daarmee ook de relevantie van zijn leven voor christenen (en anderen) vandaag. De samenhang tussen Jezus en de grotere Bijbelse verhaallijnen komt sterk naar voren. Voorwaar geen kleine verdienste! Dus: van harte aanbevolen.” (Wouter Biesbrouck, In de kerk)

“Kern van Het vergeten evangelie is een verwoording van het Christus Victor-model om aan te duiden wat er gebeurde toen Jezus stierf en opstond uit de dood. Dit is een thema dat we kennen uit het werk van Tom Wright, maar dat Sonneveld breder inkleedt – meer redenerend vanuit de vragen van nu dan vanuit de Bijbelteksten – en beeldender verwoordt.” (Jaap-Harm de Jong, De Nieuwe Koers)

“Ik vind dit boek bijzonder helder geschreven, uitstekend in opbouw en structuur in een overtuigende en meeslepende stijl. Het is gewoon zo mooi als mensen de vragen kunnen doordenken, die soms opkomen in je hart en het dan zo helder verwoorden.” (Frea Kroese, Boekenmening)

“Elke dag dat ik erover nadenk, komt er weer een ster bij… en hoger dan dit kunnen we niet gaan.” (Monique, ★★★★★ Hebban)

“Hier is de schrijver in zijn element. Zo overwint God: niet door eindeloos te straffen maar door de bubbel te ontmaskeren en te laten leeglopen.” (Andries Zoutendijk, Nederlands Dagblad)

“In dit boek is Reinier Sonneveld op zijn best: creatief, kritisch, herkenbaar, persoonlijk en gedreven door het evangelie. Hij biedt geen ‘old school’ theologie, maar volgt de koers van ‘geloven is alles laten bevragen’: gedurfd, maar zeer nodig anno nu.” (prof. Henk Bakker, Vrije Universiteit Amsterdam)

“Het vergeten evangelie is een gedurfde poging om nieuw te verwoorden hoe de marteldood van een Joodse rabbi de wereldgeschiedenis verandert. Wat is véél in dit boek me uit het hart gegrepen!” (Ronald Westerbeek, New Wine)

Adembenemend vind ik de wijze waarop Reinier Sonneveld ons de Christus doet hervinden in de zogenoemde Christus Victor-benadering. Voor mij het hoogtepunt van zijn boek: de kruisiging wordt de kroning. Deze voor velen nieuwe kijk op de laatste 18 uur van Jezus verandert inderdaad alles. Het vergeten evangelie is een boek met impact, dat als je het uit hebt, vanzelf nog een keer gaat lezen.” (Wilkin van de Kamp, Vrij Zijn)

“Reinier Sonneveld geeft een diepe en verfrissende doordenking van de cruciale vraag hoe Jezus het kwaad in deze wereld overwint. Hij laat aspecten van het evangelie zien die veel christenen vandaag de dag niet meer kennen, maar die oude papieren hebben. Hij verwoordt het bovendien prikkelend, uitdagend, helder en eigentijds.” (Gert-Jan Roest, Theologische Universiteit Kampen)

“Het boek leest als een detective. En dan een van de betere.” (Paul Delfgaauw, godenenmensen)

“Met behulp van actuele en oude verhalen wijst Reinier Sonneveld als een profeet op de realiteit van het kwaad, maar niet zonder de overwinning kleurvol en systematisch van de daken te schreeuwen. Als je midden in het leven wilt staan, helpt dit boek je verder!” (Almatine Leene, Universiteit van Stellenbosch, VIAA Zwolle)

Het vergeten evangelie gaat over een zeer essentieel onderwerp en is geweldig boeiend geschreven. Reinier Sonneveld zoekt uit, nodigt uit en daagt uit, op een innemende manier.” (Hans Alblas, New Wine, Vineyard)

“De laatste tijd verdiep ik mijzelf ook in de theologie van ‘Christus Victor’, mede aangespoord door Tom Wright. Er is moeilijk eenduidige grip op te krijgen, wat Sonneveld beaamt, en in alle eerlijkheid: de samenvatting die hij ervan geeft is de beste die ik tot nu toe heb gelezen.” (Andries Knevel, Evangelische Omroep)

Congres n.a.v. Het vergeten evangelie, o.a. georganiseerd door de TU Kampen.

Hoe kan Jezus’ kruisdood ons verlossen?, bundel essays over Het vergeten evangelie.

Scroll naar boven