Waar is God in de crisis? En waar ben ik?

Genomineerd als Beste Theologische Boek 2020.

“Een klein meesterwerk, dit boekje. Allereerst vanwege de enorme prestatie om dit in zo’n korte tijd te schrijven, te drukken en te verspreiden, en dan ook nog eens zeer goed verzorgd en met een prachtige beeldvoering. Maar ook de inhoud is bijzonder. Het is Reinier op z’n best: filosofisch en inspirerend, met verrassende inzichten voor veraf en dichtbij. Een boek dat het waard is gelezen en herlezen te worden, ook lang nadat de huidige crisis voorbij is.” (Mark de Boer, Goodreads)

“Een met veel gevoel geschreven boek, doorleefd, hartverwarmend en troostvol.” (Jenno Sijtsma, NBD Biblion)

“Prachtig. [Waar is God in de crisis] verheldert, ontroert en inspireert. Echt een aanrader!” (Bas van der Graaf)

“Een geslaagde poging om vanuit de crisis iets over God te zeggen. (…) Het verdient hoe dan ook lof dat een theoloog de moeite neemt en er ook nog in slaagt om vanuit het hart van een actuele crisis te schrijven over God. Sonneveld schrijft kraakhelder, populair zonder plat te worden en vaak met echt aardige oneliners. [Hoe] hij deze exercitie onderneemt, namelijk aan de hand van Jezus, de lijdende, stervende en opgestane, [lijkt] zo ongeveer de enige manier waarop je dit heikele onderwerp op christelijke wijze zou kunnen bespreken.” (Wolter Huttinga, Trouw ★★★★)

“Ik ben echt laaiend enthousiast over Waar is God in de crisis?. Wat mij betreft heeft Sonneveld zichzelf weer overtroffen: helder, goed en zijn bekende humoristische diepgang geschreven. Ik heb ervan genoten, dus ik geef hem weg aan wie het ook maar wil lezen!” (Carianne Ros, VrouwenMetPower TotalBalance)

“Ik moet eerlijk zeggen: de laatste bladzijde heb ik niet met droge ogen kunnen lezen. En nu weer niet, als ik het herlees.” (Ronald Koops, Oogst)

“Reinier blijft gelukkig weg van allerlei ‘lessen’ die we uit deze tijd zouden kunnen trekken. Hij moet niets hebben van columnisten of andere al dan niet zelfbenoemde deskundigen die op allerlei manieren ‘zie je nu wel!’ roepen. Wat me aanspreekt is dat hij wel oproept de crisis serieus te nemen en dan vooral ook hoe die ook jezelf raakt. Er stoer overheen leven, gaat jou en de mensen om je heen niet helpen. Het is een crisis. En zoals Jezus als de ultieme mens, door onze crises heen is gegaan, zo kunnen we er ook niet omheen. Het is een U-beweging, zegt Reinier vanuit zijn coachingspraktijk. Naar beneden naar je woede, angst, verdriet om die te doorleven, maar niet om er in te blijven hangen, maar uiteindelijk van daaruit te ontdekken en te kiezen hoe je daarmee om gaat.” (Bram Beute)

Ik schreef Waar is God in de crisis? toen de lockdown vanwege corona enkele weken gaande was. Midden in alle actualiteit probeer ik door te geven hoe gelovigen vroeger reageerden op de crisissen in hun leven. De antwoorden die ze vonden én niet vonden. Dat doe ik naar aanleiding van de zeven kruiswoorden: de paar zinnen die Jezus sprak toen hij zelf op het dieptepunt van zijn leven was.

Lees en luister hier interviews in het Nederlands DagbladVisie, Cip en Radio 1.

€12,50 bij Buijten & Schipperheijn, bij Gospel, bij Bruna of bij Bol. Vergeet je plaatselijke boekhandelaar niet.

 

Scroll naar boven