De man die Donderdag was wordt algemeen beschouwd als een van de grote thrillers uit van de twintigste eeuw. Het werd in 1908 geschreven door de briljante Britse journalist G.K. Chesterton, beroemd door de Father Brown-verhalen, en werd direct herkend als klassieker in het genre. Recensies schrijven:

‘Is het een meeslepende avonturenroman? Op dat vlak is De man die Donderdag was een schot in de roos: het is een weergaloos staaltje ‘suspense writing’. De lezer zal echter ontdekken dat het veel meer is dan dat. Meegesleept door Chestertons gloedvolle stijl, zal hij merken dat hij verzeild raakt in wateren die veel dieper zijn dan hij had gedacht; en de volstrekt onverwachte ontknoping zal ook voor de moderne lezer een fascinerende ervaring zijn.’

‘Het verhaal opent als een sprookje (met referenties aan de bizarre wereld van Alice in Wonderland), maar evolueert al vlug naar een claustrofobische nachtmerrie… Deze spannende en vaak ook hilarische parabel heeft goed weerstand geboden aan de tand des tijds.’

De razend intelligente detective Gabriel Syme infiltreert in een ondergrondse organisatie van anarchisten. Het bestaat uit zes rijke zonderlingen die zich noemen naar de dagen van de week. Syme vervult de vacature van de Donderdag. Het doel van de groep is de wereld te vernietigen, met om te beginnen eerst maar de koning van Frankrijk vermoorden…

De man die Donderdag was is een feest van paradoxen, cliffhangers en verrassingen. Het is tevens opvallend actueel; de beschreven anarchisten hebben trekken van wat we tegenwoordig ‘terroristen’ noemen. Het wapen van Chesterton is ontwapenend: humor.

Roy Bergsma is bezig de strip te tekenen, met een scenario van Reinier Sonneveld. Hier een interview met de makers. Hieronder zie je uit diverse pagina’s fragmenten.

Vorige
Vorige

Test | Is mijn vorm van religie gezond?

Volgende
Volgende

Zo kun je uittreders bijstaan