Transcript opname:

Ik heb geen smartphone en als mensen vragen waarom, dan zeg ik: mijn vak is niet schrijver, mijn vak is concentreren. Ik moet me voor lange periodes op een dag voluit kunnen focussen, alleen dan kan ik goede teksten voortbrengen. En een smartphone, dat zie ik om me heen, is daarvan de grootste bedreiging. Daarom heb ik geen smartphone. Er komt gewoon veel meer uit mijn handen zonder.

En misschien is dat wat te radicaal voor jou, maar ik denk wel dat concentratie goud is in onze tijd. Juist omdat het schaarser aan het worden is. Mensen checken meerdere keren per uur, vaak zelfs tien, twintig keer per uur, hun telefoon, terwijl is aangetoond dat je minstens tien, vijftien minuten in een taak moet zitten, onafgeleid, om er werkelijk helemaal in op te gaan en een flow te bereiken. Er bestaat niet zoiets als multitasken. Vrouwen zijn daar ook niet beter in dan mannen, jongeren niet beter dan ouderen, dat is allemaal aangetoonde onzin. Concentratie is de enige manier om werkelijk uit te blinken, een onderwerp echt te begrijpen en de beste zinnen daarover te schrijven. 

Daarom is concentratie goud. Als het jou wel lukt je te concentreren, zoals mensen zich twintig, dertig jaar geleden konden concentreren, dan heb je tegenwoordig een flinke voorsprong en presteer je gewoon een stuk beter dan je collega’s en concurrenten. Je begrijpt je onderwerp dieper en je communiceert veel lekkerder.

Transcript gaat onder de afbeelding verder…

Dus, als je een stuk beter wilt presteren, moet je op z’n minst een heleboel notificaties op je telefoon uitzetten, maar liever nog een app erop installeren, waarbij je je telefoon voor een bepaalde periode kan blocken – die vind je overal online. En leg sowieso je telefoon in een andere ruimte. Dat is echt het minimum. Het is niet realistisch te verwachten dat je zelfs maar gemiddeld presteert, laat staan excelleert, met je telefoon naast je op het bureau. Al het wetenschappelijke onderzoek duidt daarop en het is gewoon niet zo waarschijnlijk dat jij net de grote unieke uitzondering bent, een concentratiewonder.

Die telefoon is natuurlijk maar een voorbeeld van een aantal adviezen over concentratie, die ik heb samengevoegd in een formule. De Concentratie Formule. Ik heb daarin het onderzoek samengevat tot drie elementen: beloning, haalbaarheid en afleiding. En die beloning en die haalbaarheid moeten omhoog en die afleiding natuurlijk omlaag.

Als je dat wiskundig weergeeft, wordt dat: concentratie is – beloning keer haalbaarheid – gedeeld door afleiding. Nog een keer: concentratie is – beloning keer haalbaarheid – gedeeld door afleiding. 

Die afleiding hebben we al gehad, dat is momenteel vooral die vermaledijde telefoon. Maar laten we die beloning en die haalbaarheid nog even bekijken. Beloning gaat natuurlijk ook over een chocolaatje aan jezelf geven als je iets hebt geschreven, dat is allemaal prima, maar meestal zijn we wat innerlijker gemotiveerd en gaat het vooral over het belang kennen van je tekst. Waarom schrijf je het? Als je dat niet goed weet, haak je af en is al het andere opeens belangrijker. Wat is het belang? Ben je echt een probleem aan het oplossen, anders gezegd – goede teksten proberen een probleem op te lossen. Waar staat jouw tekst in een groter plaatje? 

En dan nog haalbaarheid. Als je niet weet of het gaat lukken om de eindstreep te halen, of je de tekst wel voor elkaar krijgt, ga je afhaken. Daarom is dé tip hierin: knip je werk in stukjes op. Je schrijft niet een heel boek, maar eerst maar eens een hoofdstuk, of beter: een paragraaf, een alinea. En dat opknippen kan ook in tijd. Schrijf in blokken van twee, drie kwartier, dan even pauze, soms wat korter, soms wat langer, en dan door. 

Drie factoren, kortom, om je beter te concentreren: telefoon weg, weten waarom je schrijft, en je klus in stukken opknippen.

Vorige
Vorige

Schrijftraining door Reinier Sonneveld

Volgende
Volgende

6 manieren om ChatGPT te gebruiken als schrijver